Az ideálisan megtervezett elektromos hálózat jellemzői

A szabványosan megtervezett és kialakított elektromos hálózat, valamint a precíz villanyszerelői munkavégzés elengedhetetlen szempont - akár magánházak akár ipari komplexumok villamosításáról is van szó. Az előírások betartása biztosítja mind a kivitelezőnek mind pedig a megrendelőnek, hogy az épület - jellegétől függetlenül - megfeleljen érintésvédelmi, tűz- és villámvédelmi szempontból az Európai Uniós követelményeknek, s egyben garantálja az épületben való nyugodt, biztonságos tartózkodást, legyen szó munkáról vagy szórakozásról egyaránt.  

A vezetékek és villamos szerelvények megválasztásánál a legfontosabb szempont az, hogy milyen célra fogjuk használni az adott hálózatot és a hálózati berendezéseket, így mekkora elektromos terhelésnek lesz kitéve a vezeték, illetve a kapcsoló- és megszakítórendszer. Ennek ismeretében lehetséges a vezetékek és egyéb villamos berendezések megfelelő méretezése, a tervezett terhelés, valamint az adott berendezés, illetve az elosztó- vagy biztosítéktábla megválasztása (természetesen az azok közötti távolság figyelembe vételével). Ezt a paramétert a szabvány „Vezeték méretezése terhelésre és feszültségesésre” néven rögzíti.

Az áramkörök szakszerű szétosztása egy olyan sarkalatos pont a tervezés és a kivitelezés folyamán amely egyúttal kényelmi szempontok figyelembe vételével történik. Fontos az adott hálózat tervezésénél figyelembe venni a későbbiekben esetlegesen adódó hibákat, hogy azok minél könnyebben és kényelmesebben kijavíthatók és elháríthatók legyenek. Ilyen egyszerű megoldás lehet az, hogy egy adott helyiség akár lakószoba esetében a dugaszolóaljzatok és a világítás több elkülöníthető áramkörön legyen. Így egy esetleges zárlat kialakulásakor nem kell sötétben bukdácsolva - esetleg öngyújtó fénye mellett - keresgélni az ajtót vagy a kiutat.

Bizonyos jellegű épületek esetében - mint például szolgáltató épületeknél -  szükséges menekülési utat felajánló, azt biztosító rendszereket - vészvilágítás, szükségvilágítás, kijáratjelző, stb. - kiépíteni. Érdemes tudni, hogy az ilyen rendszerek kiépítését, szükségességét nem a tervező vagy a kivitelező dönti el. A biztonságtechnikai, életvédelmi rendszerek kialakításának szükségességéről jogszabály rendelkezik!  

Egy adott elektromos hálózatnak olyan funkciókat is el kell látni, amely a tervezés vagy az építés pillanatában előre nem látható. Éppen ezért fontos, hogy az adott hálózat elemei a későbbiekben cserélhetők, korszerűsíthetők, bővíthetők legyenek. Ilyen igényt szolgál ki többek között a vezetékek védőcsőbe történő szerelése is, melynek köszönhetően a vezetékek a későbbiekben könnyedén, kár okozása nélkül cserélhetők, változtathatók.

Az elektromos hálózatok kiépítésénél figyelembe kell venni olyan szempontokat is, amelyek nem feltétlenül vagy szorosan köthetőek az adott rendszer optimális működéséhez. Ilyen szempont a vezetékek elhelyezése. A vezetékek falba történő süllyesztése esetén kizárólag vízszintes és függőleges irányú huzalozás a megengedett. További fontos szempont a szerelvények, lámpatestek, dugaszolóaljzatok, kapcsolók optimális helyen történő elhelyezése mind kényelmi, életminőségi, továbbá életvédelmi szempontból.

Galéria

Elektrokontakt

Cégünk immár másfél évtizede áll megrendelői szolgálatában - itthon és külföldön egyaránt.

Kapcsolat

Ingyenes költségvetés-készítéssel és higgadt árakkal kívánunk leendő megbízóink figyelmébe kerülni.


Telefon: 06 (20) 364-0184
E-mail: info@elektrokontakt.hu